technik hotelarstwa

Zawód technik  hotelarstwa jest  bardzo ciekawym i atrakcyjnym kierunkiem kształcenia związanym z prężnie rozwijającą się branżą turystyczną.

Trendy rozwojowe i doświadczenia wielu krajów na całym świecie wskazują, że jest to zawód rozwojowy i wymagający coraz wyższych kwalifikacji, ponieważ wymagania gości hotelowych ciągle rosną i aby im sprostać należy cały czas podnosić ogólny standard usług. Praca w hotelu może być pasją i przynosić wiele satysfakcji, ale wymaga od pracowników pełnego profesjonalizmu, wiedzy oraz wysokiej kultury osobistej.

W hotelarstwie dominuje relacja człowiek – człowiek i najważniejszym podmiotem jest „Gość”.

 Technik hotelarstwa to przede wszystkim planowanie, oferowanie, koordynowanie oraz wykonywanie usług hotelarskich.  Hotelarz zajmuje się kompleksową obsługą gości hotelowych oraz organizuje usługi turystyczne, rekreacyjno-sportowe  i gastronomiczne.
Do zadań hotelarza należy obsługa kongresów, targów, zjazdów, bankietów i innych imprez. Hotelarz obsługuje gości o specjalnym znaczeniu (VIP-ów, biznesmenów), informuje gości hotelowych i potencjalnych klientów o dodatkowych usługach, zapewnia gościom obsługę kasową,   obsługuje nowoczesny sprzęt biurowy.

 W TRAKCIE ZAJĘĆ LEKCYJNYCH I PRAKTYCZNYCH NAUCZYSZ SIĘ:

  • przygotowania jednostek mieszkalnych dla gości hotelowych
  • przygotowania śniadań hotelowych i usługi room service
  • przygotowania ofert hotelowych zgodnie z potrzebami gości
  • obsługi gości w recepcji
  • sporządzania dokumentacji związanej z rezerwacją i z rozliczeniem kosztów pobytu gościa

technik hotelarstwa

Zdjęcie 15 z 54

NAUKA W NASZEJ SZKOLE UMOŻLIWIA:

  • zdobycie tytułu technika hotelarstwa
  • uzyskanie świadectw potwierdzających kwalifikacje:

HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

HGT.06. Realizacja usług w recepcji

Posiadacz dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik hotelarstwa

ZNAJDZIE PRACĘ W POLSCE I NA OBSZARZE UNII EUROPEJSKIEJ JAKO:

  • technik hotelarstwa
  • organizator usług cateringowych
  • pracownik biurowy
  • pracownik biura podróży
  • pracownik informacji turystycznej
  • recepcjonista
  • steward, stewardessa
  • pilot wycieczek
  • przewodnik turystyczny
  • inspektor piętra hotelowego
  • bufetowy – barman