technik hotelarstwa
Zawód technik hotelarstwa jest bardzo ciekawym i atrakcyjnym kierunkiem kształcenia związanym z prężnie rozwijającą się branżą turystyczną.
Trendy rozwojowe i doświadczenia wielu krajów na całym świecie wskazują, że jest to zawód rozwojowy i wymagający coraz wyższych kwalifikacji, ponieważ wymagania gości hotelowych ciągle rosną i aby im sprostać należy cały czas podnosić ogólny standard usług. Praca w hotelu może być pasją i przynosić wiele satysfakcji, ale wymaga od pracowników pełnego profesjonalizmu, wiedzy oraz wysokiej kultury osobistej.
W hotelarstwie dominuje relacja człowiek – człowiek i najważniejszym podmiotem jest „Gość”.
Technik hotelarstwa to przede wszystkim planowanie, oferowanie, koordynowanie oraz wykonywanie usług hotelarskich. Hotelarz zajmuje się kompleksową obsługą gości hotelowych oraz organizuje usługi turystyczne, rekreacyjno-sportowe i gastronomiczne.
Do zadań hotelarza należy obsługa kongresów, targów, zjazdów, bankietów i innych imprez. Hotelarz obsługuje gości o specjalnym znaczeniu (VIP-ów, biznesmenów), informuje gości hotelowych i potencjalnych klientów o dodatkowych usługach, zapewnia gościom obsługę kasową, obsługuje nowoczesny sprzęt biurowy.
W TRAKCIE ZAJĘĆ LEKCYJNYCH I PRAKTYCZNYCH NAUCZYSZ SIĘ:
- przygotowania jednostek mieszkalnych dla gości hotelowych
- przygotowania śniadań hotelowych i usługi room service
- przygotowania ofert hotelowych zgodnie z potrzebami gości
- obsługi gości w recepcji
- sporządzania dokumentacji związanej z rezerwacją i z rozliczeniem kosztów pobytu gościa
NAUKA W NASZEJ SZKOLE UMOŻLIWIA:
- zdobycie tytułu technika hotelarstwa
- uzyskanie świadectw potwierdzających kwalifikacje:
HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
HGT.06. Realizacja usług w recepcji
Posiadacz dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik hotelarstwa
ZNAJDZIE PRACĘ W POLSCE I NA OBSZARZE UNII EUROPEJSKIEJ JAKO:
- technik hotelarstwa
- organizator usług cateringowych
- pracownik biurowy
- pracownik biura podróży
- pracownik informacji turystycznej
- recepcjonista
- steward, stewardessa
- pilot wycieczek
- przewodnik turystyczny
- inspektor piętra hotelowego
- bufetowy – barman